Skönlitteratur/Roman Vikta blad

Omslag Sandra Veinberg Ielocitas Lapas, Roman

Författare: Veinberga (Veinberg), Sandra

Titel: Ielocitas lapas (Vikta Blad): roman / Sandra Veinberga 

Kategori: Slavisk och baltisk skönlitteratur.

Förlag: Rīga, Preses nams

År: cop. 2001

Språk: Lettiska

                                       Antal sidor: 590

ISBN10: 9984004295

ISBN13: 9789984004297

Romanen förmedlar saker och ting som inte annars kan förmedlas av varken journalist eller vetenskapsman

BNS, 11 december 2011.

Den första romanen kallad “Ielocītās lapas” (Vikta Blad) har släppts skriven av Sandra Veinberga (Sandra Veinberg), berömd journalist and publicist, filosofie doktor och som bor och arbetar i Sverige. Enligt Daiga Lapsa, PR manager och projektledare för bokförlaget “Preses Nams”, har romanen publicerats av aktiebolaget “Preses nams”.

“Jag kände det som min plikt att skriva denna roman för att förmedla saker och ting som annars inte kan förmedlas av varken journalist eller vetenskapsman. Den valda genren tillät mig att uttrycka dem i den mest precisa form. Jag har försökt skriva på ett konstnärligt sätt om saker och ting som hände i Östeuropa under den andra halvan av 1900-talet”, förklarar Veinberga den kreativa processen.

Romanen refererar till autentiska historiska faktaskildringar och speglar ödet av en ockuperad nation. Den berättar om ödet för vissa människor och i ett litet land som definitivt kommer att kännas igen som Lettland av lettiska läsare. “Detta är den mest effektiva metoden”, säger författaren och lägger till “romanen representerar ett antal kontroversiella händelser och därmed ser jag det som en utmaning för historiker”.

Astrīda Iltnere, huvudansvarig för bokförlaget “Preses Nams”, “Äntligen har vi fått en roman skriven exklusivt för män som porträtterar också kvinnor – lysande fredliga damer, sanna lettländare med dess specifika karaktärsdrag, dessutom en immigrant – med charm och förmåga att balansera livet och männen– men alltid framhävd i förgrunden av författaren. Vi får lära känna de nya kapitalisterna av 30-talet och deras söner med trohet, svek och bedrägeri. Skriven av författaren med subtil ironi. Alla rollfigurer tappar kontakten med varandra i samband med krigsutbrottet och de politiska regimskiften. Handlingen fortsätter till idag.”

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s