Skönlitteratur/Roman Daniels fem fel

Roman © Sandra Veinberg

Kort sammanfattning av manuset

Berättelsen handlar om individer som lever utanför regler och normer, långt bortom de typiska och vardagliga reviren där största delen av folket, de lagom formade, genomsnittliga människorna, brukar vistas, trivas och vara tacksamma. Den handlar om smugglare, förfalskare, brottslingar som, liksom vanligt folk, alla drömmer om den omedgörliga lyckan. Tyvärr skiljer sig deras förståelse för lyckan, kärleken och välståndet grovt från det vanliga mänskliga drömmandet om den rätta i livet här på jorden.

Huvudpersonen är filmregissören Daniel som under romanens gång hinner samla på sig fem fel. De första tre är vanliga misstag – han är en dålig son till sina föräldrar, en oansvarig fader till sina små barn och en bräcklig då han är alldeles för djupt involverad i sitt arbete som filmmakare. Han är för djupt nedsjunken, det finns ingenting kvar av honom här i bottenskiktet. Hans första tre fel startar en rad konflikter runt omkring honom, de kommer under bokens gång att påverka andras liv liksom en tsunami och smitt av sig på de flesta i hans omgivning med sin olycka.

Hans sista två fel är av annorlunda natur. Romanen slutar vid Daniels femte fel. Daniel tror inte sina ögon när han ser en stulen tavla av Rembrandt hängandes på fel plats, lika lite vågar han avslöja den. Detta är samma tavla som följer efter honom i hans tankar och tveksamheten. Den hänger på väggen på en olämplig plats – i en smutsig nyckelverkstad i källaren av ett hyreshus, bredvid billiga fotografier, annonsblad och annat skräp.

De första tre av Daniels fel orsakar leende för både honom och människor runt omkring. De sista två föder däremot elände för hela mänskligheten. Det verkar pampigt men så är det faktiskt. Vid slutet av romanen har Rembrants originaltavla tappat den sista möjligheten att komma tillbaka till Nationalmuseet i Stockholm. Detta är på grund av Daniels osäkerhet och oförmåga ar reagera.

Verkligen, så är det också – romanen handlar om det berömda rånet vid Nationalmuseum i Stockholm.

Handlingen börjar under denna mörka, snöiga natt, mitt i Stockholm, vid ingående till Nationalmuseum. Från intet dyker det upp tre spöklika typer som snabbt rånar museet och försvinner tillbaka in i mörkret.

Rånarna, vid namnen den Svarte Peter (ryssen), den vackre Paulus och Lill-Simon, har alla på ett underligt sätt en viss relation till huvudpersonen Daniel. Deras liv efter rånet utspelas i romanen. För Simon slutar livet med en detonation i en takvåning tillsammans med biblioteksrånaren som blev känd genom sina systematiska stölder från Kungliga biblioteket i Stockholm. För Paulus slutar liver annorlunda, han är genialiskt manipulativ men trots detta dör han som legosoldat i Irak. Ryssen lever ett längre liv och hans öde är desto mer romantiskt. Han hamnar i fängelse, blir berömd som den kärlekskranke rånaren och lever sitt liv som kvällstidningarnas hjälte tillsammans med sina engelska hustru i London.

Medverkar gör också en berömd förfalskare som målar kopior av kända tavlor, speciellt från den berömde Rembrandt som från himmeln följer med i berättelsens peripetier och några andra outsiders. Självironi kanske hjälper på traven. Kan vara att ett fel i själva verket är en gigantisk rekyl inför ett stor hopp in i framåt.

E-version av romanen: Sandra Veinberg_Daniels fem_ fel_Roman_2011

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s